Gıda Güvenliği Ne Demek? Neden Gerekli? Neler yapılır?
Güncelleme tarihi: 27 Şub 2020
Merhaba.
İlk blog yazımda, gıda güvenliğinin ne demek olduğunu ve bunu sağlamak için neler yapılabileceğinden teknik konulara girmeden (Teknik konulara sonraki yazılarımda girerim) bahsetmeye çalışacağım.
Hepimiz şunu biliyoruz ki insan ve tüm canlılar gıda olmadan yaşamlarını devam ettiremezler. Tüketilen gıdalar da güvenli olmazsa, insanlarda zehirlenme, alerjik reaksiyonlar, yabancı maddelerden etkilenmeler, uzun vadede ortaya çıkan hastalıklar gibi durumlar görülür. İşte gıdaların böyle olumsuzluklara sebep olmaması için yapılanlara gıda güvenliği denilir.
Gıda güvenliğinin sağlanamaması sonucu insanlarda ölüme kadar giden ciddi durumlar olabilmektedir.
İnsanlar , karşılaştıkları gıda güvenliği problemlerinden sonra, bunu nasıl engelleyebileceklerini araştırmaya başlamışlar.

İlkel çağlardan bu yana da gıda güvenliğini sağlamak için pek çok proses geliştirmişler, soğukta saklamak, kurutmak, turşu yapmak gibi.
Tabi çağlar geçtikçe ve teknoloji geliştikçe yeni prosesler, yeni gıdalar ve yiyecek kombinasyonlarının ortaya çıkması, popülasyonun artması, gıdaların endustriyel üretiminin artması, insanlardaki birtakım hassasiyetler ve fikir yapılarındaki değişiklikler (bu kısma hile -food fraud- girecektir) gıda güvenliğini sağlamak için ilave birşeyler yapılması gerektiğini ortaya çıkarmıştır.
İşte tam da bu kısımda Gıda Güvenliği'ne sistematik yaklaşımlar ortaya çıkmıştır ki en bilineni 1960 larda ortaya çıkan ve HACCP denen yaklaşımdır. Kısaca, işletmede ön koşulları sağladıktan sonra , proseste kritik noktaları belirleyip bunları sürekli izleme ve kontrol altında tutmayı amaçlar.
Sonrasında Haccp tabanlı yönetim sistemleri ortaya çıkmıştır (BRC, IFS, FSSC 22000 gibi) Bunlar ise proseslerde gıda güvenliği ve kalite ile ilgili tüm riskleri de inceleyen yönetim sistemleridir.
Gıda güvenliğini sağlayabilmek için en azından Haccp çalışmasının yapılması ve uygulanmaya başlanması ilk adım olarak düşünülebilir.
Sonraki aşamalarda ise BRC gibi sistemlerin uygulanması ve sertifikasyonu işletmenize katma değer katacak, müşterilere karşı da işletmenizin değerini arttıracaktır.